Jelen cikkünkkben cégünk egyik alapkövének számító termékét, a kenyeret vesszük górcső alá. Az alábbiakban eme kultikus étel kialakulásával és rövid történetével ismerkedhetsz meg.
A kenyér évezredek óta mindennapi táplálékunk szerves része, mely az emberiség történetének jelentős szereplője. Különböző régészeti kutatások és az ősi hagyományaink tanulmányozásának köszönhetően ismerkedhettünk meg azzal az évezredes fejlődési folyamattal, amely az emberi fejlődés során, a mai értelmemben vett kenyér készítéséhez vezetett.

 Az ország első BIO malmaként és biopékségeként már hosszú ideje próbáljuk népszerűsíteni az egészséges életmódot és ezen belül az egészségtámogató táplálkozást. Immáron 17 éve készítjük saját BIO malmunkban minőségi BIO lisztjeinket, melyek közül a teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk a kiemelkedő első helyen szerepelt a Tudatos Vásárlók tesztjén, de rengeteg pozitív visszajelzést kapunk vásárlóinktól is. Ahogy minden más termékünket, úgy lisztjeinket is aprólékos munkával és odafigyeléssel készítjük, hiszen ezekből a lisztekből készülnek  kenyereink és péksüteményeink, valamint több ezer család használja ételeinek alapanyagaként.

Mostanában rengeteg kérdést kapunk a malmunkkal kapcsolatban:

Egészségünket legnagyobb mértékben az elfogyasztott élelmiszerek határozzák meg. Éppen ezért fontos a jól megválasztott táplálék napjainkban. Felmerül azonban a kérdés, vajon mely élelmiszereket tekinthetjük egészségesnek? Lehet egyáltalán különbséget tenni egészséges és egészségtelen közt, ha minden elfogyasztott termékkel szemben alapvető elvárás az ártalmatlanság? Mégis nap mint nap élelmiszerbotrányoktól hangosak a médiumok. Hasonló kérdésként merül fel többek között az ökoélelmiszerek egészségessége, megkülönböztethetősége is, amelyet ma már egyre több forrás bizonyít.

Manapság egyre többször találkozhatunk termékek csomagolásán különböző gluténmentes jelöléssel. Sokan gondolják azt, hogy amelyik termék glutént nem tartalmaz, az már feltétlenül jó. Az emberek azonban nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy a gluténmentes diéta miért jó számukra. Napjainkban egyre többen folytatnak gluténmentes diétát anélkül, hogy valójában tisztában lennének azzal, hogy mi az a glutén. Cikkünkben bemutatjuk, mi az a glutén, miből tevődik össze, valamint (többek között) milyen ételekben található glutén.

Nap mint nap találkozhatunk cikkekkel, hírekkel a gluténról, annak hatásairól. Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, nincs cöliákiás ismerősünk, akkor könnyen lehet, hogy nem sokat tudunk a gluténról.

 A Tudatos Vásárlók Egyesületének független tesztjén a Piszkei bio teljesőrlésű tönkölybúzalisztünk holtversenyben a legtöbb pontszámot érte el! Ebből a teljesen tiszta lisztből készítjük többek között a Bio tönkölybúza kenyerünket is.
A teszten tizenkilenc különféle teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin- tartalmát vizsgálta meg a tudatos Vásárlók Egyesülete. Azért esett a teljesőrlésű lisztekre a választás, mert az egészséget támogató táplálkozás terjedésével egyre több vásárló választja a teljes kiőrlésű liszteket.

 

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – írja az MTI.

A Sheffieldi Egyetem kutatói a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból. A Nature Plants szaklapban megjelent tanulmányuk szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

A paleolit diéta egy manapság növekvő tendenciát mutató gasztronómiai irányzat, melynek célja a kőkorszaki táplálkozás átültetése a mai viszonyok közé. Ezen táplálkozás lényege, hogy az elfogyasztott élelmiszerek „modern” anyagoktól és mikro tápanyagoktól mentesek legyenek. Az elmélet szerint manapság az emberek számos olyan betegségben szenvednek, melyek a paleolit korban élő emberek számára ismeretlenek voltak, főként ez az oka annak, hogy a paleolit táplálkozást folytató emberek csak olyan élelmet fogyasztanak, amely a kőkorszaki ember táplálékának is szolgált.

 

Korunk civilizációs betegsége a Candida. Mi okozza a betegséget? A Candida az élesztõgombáknak egy, a mikrobiológiában jól ismert családja, amelyen belül számos különbözõ gombafajta létezik. Leggyakrabban a Candida albicans alfaj jelenléte mutatható ki a candidiasis során. A Candida albicans egy sarjadzó, álfonalakat képezõ élesztõgomba fajta, amely az egészséges ember nyálkahártyáján, bõrén és bélcsatornájában is megtalálható. Részét képezi a biológiai egyensúlynak mind a külsõ környezetben, mind az emberi szervezeten belül. A bélflóra részeként folyamatosan verseng a hasznos tejsavbaktériumokkal a táplálékért. Ha túlzott mértékben elszaporodik, súlyos problémákat okozhat. Gyakran felismerni is nehéz, mivel nagyon sokféle tünetet produkálhat. Speciális diétával azonban a beteg tünetmentessé válhat.

A szénhidrát csökkentett kenyér törvényi szabályozás szerint minimum 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a piacon jelenlévő ugyanakkora tömegű „átlagos” fehér kenyér. A szénhidrátcsökkentett kenyerek összetétele szempontjából a tönkölybúza kitűnő választás, mivel glikémiás indexe alacsony, fogyasztása során csak lassan emeli meg a vércukorszintet, ezért fogyókúra mellett diabéteszes étrendbe is bátran beilleszthető, ezenkívül magas fehérje- és élelmi rost tartalommal rendelkezik. 

Ha szénhidrát csökkentett diétát tartasz, és betartod a „játékszabályokat”, többek közt a következő előnyökkel számolhatsz:

A lisztérzékenység (más néven cöliákia) a kétezres évek egyik legkellemetlenebb étkezési problémája. A cöliákia a vékonybél felszívódási zavarokkal járó betegsége. A lisztérzékenység név félrevezető is lehet, hiszen az érzékenységet okozó anyag, a glutén nem csak a búzalisztben fordul elő. A betegséget egyes prolamin fehérjékkel szembeni intolerancia okozza az arra hajlamos emberekben, ezek közé tartoznak a búza (gliadin), a rozs (szekalin) és az árpa (hordein) egyes fehérjéi, a glutén alkotóelemei.

A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére vezethető vissza. Európában a vadon termő alakorbúza, és tönke búza volt őshonos. A tönköly legkorábbi nyomait a Kárpát-medencében, Svájcban, és Németországban fedezték fel. Ásatások során Magyarországon két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.